· 

KEUZESTRESS - TENTOONSTELLING BIJ ARTONE IN ENSCHEDE


Vanaf 8 juli tot eind augustus 2018 is mijn tentoonstelling "Keuzestress te bezichtigen in kunstruimte ArtOne, gehuisvest bij Artikel 1 Overijssel, het meldpunt discriminatie aan de Oldenzaalsestraat 3 in Enschede.“Veel fotografen zullen het gevoel kennen van het één met het moment zijn als ze op de ontspanner drukken. Dat is superfijn en ook een beetje verslavend. Maar daarna begint de ellende: Dat je na al die “Nu-tjes” moet gaan kiezen welke beelden de eindstreep gaan halen!. Exposeren is voor mij een soort test: Komt wat ik wil laten zien ook over? Ik hoop dat mijn manier van kijken, gezien wordt”  

 

DE KEUZE IS REUZE 

Ik voel me zowel bevoorrecht als gehandicapt met de keuzevrijheid die ik heb. Eigenlijk wil ik niet kiezen. Het betekent dat je iets anders moet laten. 

 

OLDSCHOOL vs. NOWSCHOOL 

NowSchool, ja Digitale fotografie kun je nauwelijks meer new noemen. Als fotograaf had je tot pakweg 20 jaar geleden minder te kiezen: Een stuk of 4 goede foto’s op een rolletje van 36 als je geluk had. Als je die ging afdrukken in de doka, was je wel even een middagje of een avondje zoet.  

Vandaag de dag is het maken en bewerken van een foto veel sneller en handiger te doen met computers en smartphones.  Ik schiet nog steeds graag op film maar bewerk de foto’s digitaal. Ik ben geen purist, wat dat aangaat. Niet analoog van begin to eind. Als het gaat om apparatuur en techniek, maakt het voor mijn vrije werk niet uit wat ik gebruik. Eigenlijk kies je wat dat betreft voor een bepaalde mate van beperking of hoeveelheid mogelijkheden. Het is maar hoe je het bekijkt.  

 

Wat ik fijn vind aan werken met film is de beperking van 36 beelden per rolletje. Je gaat niet in het wilde weg schieten, althans ik niet.  

Tijdens opdrachten werk ik voornamelijk digitaal. Ook daar hou ik een rolletjes-mentaliteit aan. Maximaal 1 of 2 foto’s per situatie. Dat maakt de boel een stuk overzichtelijker. Minder keuzestress. 

 

OVER DE TENTOONSTELLING 

Deze tentoonstelling bestaat uit beelden die ik de afgelopen jaren heb gemaakt maar waar nog nooit licht op is gevallen. Ze bestonden wel maar alleen als data of als negatief. Het oudste beeld komt uit 1988. Mijn eerste jaar AKI en mijn eerste spiegelreflexcamera. De nieuwste beelden heb ik afgelopen mei gemaakt in Rome met mijn iPhone