· 

1 BY 1. PAUL KRUIZE BESPOKE GARMENTS - PART II: MAKING A PAIR OF JEANS

In deze tweede video laten we zien hoe Paul Kruize van begin tot eind een spijkerbroek maakt. Ik heb hem hiervoor 2 dagen dicht op de huid gezeten zodat jullie tot in het kleinste detail kunnen zien hoe het werkt.

In eerste instantie hadden Paul en ik het idee opgevat om deze video een stuk korter te maken dan de eerste video van 5 jaar geleden. De uitdaging zat hem dan ook in het feit dat we wel alles in beeld wilden brengen en wel. Zo dicht mogelijk op de huid van de maker. Paul krijgt namelijk vaak vragen vanuit alle uithoeken van het Internet over hoe hij bepaalde dingen doet en of hij dat kan laten zien.

Toen ik begon met de montage, had ik er een goed gevoel over dat het allemaal wel zou passen in een minuut of 7-8 maar toen ik tot op 2 minuten bij elkaar had gemonteerd zat ik nog maar net voorbij het knippen van de stof!

Ik heb nog wel geprobeerd om dit terug te brengen naar een minuut. Toen ik dat bekeek leek het wel of ik doodging: het flitste aan mijn ogen voorbij. 

Dit deed ook geen recht aan de manier waarop Paul werkt. Het gaat juist om de aandacht die hij legt in het maken van perfect zittende jeans. Daarom zijn de details mega-belangrijk. De iets scheef gelegde randjes bij de coinpocket zodat er nog net een stukje zelfkant (selvedge) uitpiept, de leertjes aan de binnenkant van de rivets (klinknagels) en knopen. Af en toe zie je hem ook bijna letterlijk worstelen met de stugge denim naarmate er meer grote stukken aan elkaar worden gezet. 

Details: De zelfkant steekt net buiten de randen van coinpockets
Details: De zelfkant steekt net buiten de randen van coinpockets

Daarop dacht ik: "Dan wordt het maar gewoon een hele lange video voor social-media-begrippen." 

Paul en ik zijn het ook gaan zien als een stuk documentatie van zijn werkwijze. En dat is het. 

En echt, je kunt er best naar kijken. Al zeg ik het zelf.

Details: Leer aan de binnenkant van de rivets en knopen
Details: Leer aan de binnenkant van de rivets en knopen